Tesztek

Kipróbáltuk az OKI C830-ast (dn ) színes lézerét, amely azzal érdemelte ki a legkisebb óriás nevet, hogy A/3-as méretben tud nyomtatni, de külső méretét tekintve nem sokkal haladja meg egy hagyományos színes A/4 lézernyomtató méretét. A nyomtató persze ettől még nem igazán nevezhető aprónak, hiszen tonereket, a papírtovábbító mechanikát vagy a beégetést végző szerkezetet nem lehet kihagyni. A nyomtató tonerek nélkül is 40 kilogramm körül van, azokkal még hízik egy kicsit, azaz ne vékonylábú telefonasztalkára állítsuk.
Mielőtt elindítjuk, körbejárjuk. Ha a nyomtató minden lehetőségét ki akarjuk majd használni, akkor az alapterületre megadott érték meglehetősen csalóka: a gépkönyvben ugyanis csak az az érték szerepel, amit maga a nyomtató elfoglal. Csakhogy használatkor elöl is, hátul is plusz helyet igényel. Előre lehet kihúzni a papírt tartalmazó fiókot, illetve a kézi papíradagoló lehajtásához is kell tudni hajtani, és ahhoz hozzá kell férni. A hátán találjuk a csatlakozókat, azokat egyszer kell csak elrendezni. De azért nem árt, ha van mögötte hely, mert vastag hordozók nyomtatásakor választhatjuk a közel egyenes papírutat. Ekkor – ha nagy papírra nyomtatunk – az elején kézzel adagolt, A/3 és a hátán előjövő A/3-as papír legalább 20-20 centiméternyi helyet igényel elöl-hátul. Alapértelmezésben viszont teljesen megfelel a nyomtató tetejéből, hagyományos módon kialakított laplerakó.
A nyomtató belsejéhez a teljes felső lap felnyitásával férhetünk hozzá – ez igen szerencsés kialakítás, mert az alapterületen túl nem igényel további helyet. Bent sorakoznak a nagy tonerek 8000 lapos kapacitással. A felnyitott tető mellett igen könnyen, fél kézzel cserélhetők.
A hátán találjuk a csatlakozókat: a dn jelűben az USB és párhuzamos kapu mellett egy 10/100BASE-TX Ethernet csatlakozó is található, az n jelenti a hálózatos képességeket. A d betű pedig a beépített lapfordítót, ami a nyomtató hátára van felszerelve.
A nyomtató elejének a felső élébe építették a kezelőpultot: karakteres LCD kijelző néhány ügyesen elrendezett gombbal, amivel a menükben való navigálás megoldható. A kijelzőn alapállapotban két sor üzenet, állapotjelzés, alatta pedig tonerek töltöttségének állapotát jelző oszlopok láthatók. Szokatlan a help gomb: amikor a nyomtató kér valamit, akkor azt megnyomva kapunk egy minimális magyarázatot. A menü magyarul beszél, de ezt át lehet alakítani. A meghajtóprogram telepítése egyszerű, a felhasználó magyar felületen állíthatja be a készüléket. Persze a magyarításnak vannak korlátai, mert a papírméret mindenki számára érthető, de a nyomtató tulajdonságai alatt már a „multipurpose tray is handeled…” tulajdonságot is beállíthatjuk. A nyomtató beállításai ablak első két füle (Elrendezés, oldalbeállítás) magyar nyelvű, sőt rajta lévő elemek is, ám a harmadik fül már a Job Options nevet viseli, és a rajta szereplő tételek angolul olvashatók.
A nyomtatónak nagy papírtálcája van, de bővíthető is. Ha A/4-es papírt használunk, akkor azt a tálcába keresztbe kell berakni, az A/3-ast pedig hosszában. A nyomtató a hordozók széles skáláját kezeli mind méret, mind anyag tekintetében. A képeslapmérettől az A/3-ig szinte minden méretű hordozót kezel, sőt több mint 120 centi hosszú, csíkra is tud nyomtatni. A papír fajtája is sokféle lehet: 64 g/m2-től 220 g/m2-ig terjednek a lehetőségek. A vastagabb papírokat már csak a kézi adagolóból adhatjuk, és egyenes papírutat kell használnunk.
A vastag papír nyomtatásánál arra is kell figyelnünk, hogy a nyomtatás tulajdonságai között meg kell adnunk a papír méretét – ha vastag papírra nyomtatunk, és ezt nem állítjuk be, akkor teljesen rosszul nyomtat, foltosan, ráadásul a következő papírok is koszosak lesznek.
Viszont ha beállítjuk helyesen a papírfajtát, akkor nagyon szép lesz a nyomta minősége. Persze ez nem fotónyomtató, de színes grafikonok, színes szövegek szép megjelenítésében remekül helytáll, és fényképeket is jó minőségben nyomtat: színek élénkek, a homogén felületek egyenletesek, nem csíkosak, foltosak. Ráadásul gyors is: egy menetben készíti a színes képeket. Ugyanakkor nagyon hangos: egy irodában kifejezetten zavaró lehet. Hálózati csatolója révén azonban az irodahelyiségen kívül is el lehet helyezni.
A lapfordítás csak bizonyos korlátok közt működik, ami a mindennapos irodai használatban nem jelent problémát. Automatikus lapfordítással csak 128 g/m^2-nél könnyebb, és A/3-nál nem nagyobb papírokkal érdemes kísérletezni.
A nyomtatót széles körben alkalmazhatjuk: USB, Ethernet és párhuzamos csatlakozója is van, és ismeri a PCL, valamint PostScript nyelvet. Így gyakorlatilag minden fizikai illesztést támogat, bármilyen rendszerből nyomtathatunk. Van lehetőségünk háttérképeket készíteni: ha a nyomtatóban van merevlemez, arra rátölthetünk előre elkészített képeket, ezzel megoldhatjuk, hogy nyomtatványaink céges fejléces papírra jöjjenek ki, vagy egyszerűen nyomtassunk űrlapot.
Áramfelvétele, lézernyomtató lévén, elég magas, és erősen ingadozó: a nyomtatás, a mechanika mozgatása nem túl energiaigényes, de a beégetés igen. Nyomtatás közben 1000 watt körüli csúcsokat produkál (a dokumentációban megadott 1350 wattot nem érte el).
Összességében a nyomtatót annak éri megvásárolni, aki az A/3 színes, sokoldalúan használható lézernyomtatót ki tudja használni

FacebookGoogle BookmarksGoogle GmailTwitterGoogle+TumblrShare